Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir uçak kaçırma olayından ya da uçak kaçırmaya benzeyen bir olaydan bahsediyorum,dünya ya rezil oldugumuzu düşünüyorum neden böyle düşündüğümü soracak olursanız da dünyanın hiçbiryerinde böyle basit ve saçmasapan olaylar olmuyor yani sıradan bir yolcu olarak uçağa binen birisi elindeki oyun hamurunu plastik patlayıcı diyerek milleti kekliyor millet de inanıyor ve uçağı kaçırmaya kalkıyor falan filan... Aman ne komik..
Aslına bakarsanız,herkes gibi biletini almış uçağa binmiş kişi(ler) bu durumda uçak kaçırabilir kafasına göre bütün ülkeyi ayaga kaldırabilir ellerinde ki bir oyun hamuruyla uçak kaçırılıyorsa artık herkes kaçırabilir uçak o zaman... düşünsenize uçağa binen yüzlerce yolcu var herkes de bu veya da bunun gibi yüzlerce eşya var illa oyuncak olması gerekmez,herkes elinde ki sıradan eşyalarla uçak kaçırmaya kalksa ne olur halimiz bilemiyorum... artık insanlar sıraya mı geçer kuyruga mı geçer ne yapar bilemiyorum ama biz bu tarz şeyleri küçükken yapardık onu biliyorum çünkü çocukça şeyler tabi bunu yazdım diye şunu demeyin bana sen küçükken uçak mı kaçırıyordun diye:D şunu diyorum hani vardır ya benim babam senin babandan güçlü,öbürü der benim babam senin babandan güçlü, aynı o hesap.... artık uçağa binen sıradan yolcular arasında geçmesi muhtemel muabbet:

A: Herkes beni dinlesin,uçağı kaçırıyorum bu elimde gördüğünüz şey var ya İsrail yapımı bir füze aslında:D,kıpırdayacak olan olursa mıhhhhlarım ona göre(kadın,çoluk çocuk çığlık atar o sıra)


B: hadi lan ordan inanmayın siz bu korsanımsı şeye, Asıl ben kaçırıyorum uçağı bu elimdeki var ya bırak bu uçağı atmosferi bile deler,bırak elindekini yere.... hostes kız çabuk onu elinden al gel bana...


A: inanmayın siz ona blöf yapıyor,uçağı kaçırıyorum ben kaptannnn çek bakıyım uçağı kanarya adalarına


B: ulan bu bombayı var ya senin ******** patlatırım ona göre.... benim bombam seninkini yer bitirir lan...


.


.


.


böyle böyle devam eder bakarsınız uçak bi yere inmiş ne yolcu ne pilot kalıvermiş:D




Ama dünya nın hiçbir yerinde bu kadar basit olaylar olmuyor ve yine havacılık tarihinde bir ilk olan pilotların kaçması olayı da var tabi...çeşitli yönlerden tartışılabilir bir olay bu pilotların kaçması meselesi ama bizim asıl sorunumuz bu değil ona da sıra gelir elbet....


Olaya sadece komedi gözüyle bakıyorum...belki de trajikomik olarak
Daha önce de oyuncak ayıyla uçak kaçıran da vardı bu ülkede, kaçırıp da havaalanı olmayan yere götürmek isteyen de.... (ne zaman akıllanırız??)


Ntvmsnbc den alınmış haber:

"""AtlasJet’a ait Lefkoşa-İstanbul seferini yapan uçak, iki hava korsanı tarafından kaçırılmak istendi. Antalya Havaalanı’na indirilen uçaktaki birçok yolcu, kendi imkanlarıyla kaçmayı başardı. Uzun süren görüşmelerin ardından hava korsanları teslim oldu.


World Focus Havayolları tarafından AtlasJet’ten kiralanan MD-83 tipi KK 1011 sefer numaralı yolcu uçağı, 136 yolcu ve 6 mürettebatla Lefkoşa Ercan Havalimanı’ndan İstanbul’a gitmek üzere saat 07.15’te havalandı. Kalkıştan kısa bir süre sonra 2 hava korsanı, kokpiti tekmeleyerek girmeye çalıştı, ancak hava korsanları bunda başarılı olamadı. 2 hostesi rehin alan hava korsanları, uçağı Tahran’a götürmek istediklerini söylediler.


Pilotlar, “yakıt ikmali yapmalarının zorunlu olduğunu” söyleyerek, uçağı saat 08.05’te Antalya Havaalanı’na indirdi. Uçağın inmesinin ardından uçağın camını kırarak, uçaktan ayrıldı.

Emniyet görevlileri, uçağın çevresinde geniş güvenlik önlemleri alırken, bu sırada hava korsanları ile görüşmeler devam etti.

Hava korsanları, klimalar çalışmadığı için içerideki aşırı havasızlık sebebiyle kapıların açılmasına izin verdiler. Korsanların kadın yolcuların çıkmasına izin vermesinin ardından kargaşadan yararlanan yolcuların bir bölümü acil çıkış kapılarını açarak, uçaktan atladılar.

Süren uzun görüşmeler sonucunda saat 12.50 sıralarında hava korsanları, diğer yolcuları da serbest bıraktı. Uzun süren görüşmelerin ardından saat 12.50 sıralarında hava korsanları rehin tutulan tüm yolcuları serbest bıraktı.

Kısa bir süre sonra da korsanlar, 3 mürettebatın da uçaktan ayrılmasına izin verdi.

Bu gelişmelerin ardından hava korsanları saat 13.00 sıralarında emniyet güçlerine teslim olarak, eylemlerine son verdiler.

Hava korsanlarıyla ilgisi bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan bir yolcu ise sorgusunun ardından serbest bırakıldı.



KİMLİKLERİ BELİRLENDİ
İki hava korsanının kimliklerine ilişkin bilgiyi İçişleri Bakanı Osman Güneş açıkladı.

Korsanlardan 27 yaşındaki Mehmet Reşat Özlü’nün, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu belirlendi.

KKTC’de bir üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı son sınıf öğrencisi olduğu ve uzun yıllar ilçe dışında yaşadığı öğrenilen zanlının, 12 çocuklu ailesinin çiftçilikle uğraştığı ve ilçede ikamet ettikleri belirtildi.

En son Şubat ayında amcasının vefatı dolayısıyla Türkiye geldiği öğrenilen zanlının, birkaç gün önce de bir yakınını telefonla arayarak, okulu bitirmek için birkaç dersinin kaldığını ve bunları geçtikten sonra Türkiye’ye döneceğini söylediği öğrenildi.

Diğer hava korsanının ise Suriye pasaportu taşıyan Filistin doğumlu 25 yaşındaki Mommen Abdül Aziz Talik olduğu bildirildi.
Türkiye’deki uçak kaçırma eylemleri


KORSANLAR ÖZÜR DİLEDİ
İçişleri Bakanı Güneş, iki hava korsanının sorgulanmasının ardından, bağlantılarının ortaya çıkacağını belirtti.

Bakan Güneş, hava korsanlarının eylemi sona erdirdikten sonra “Türk milletinden özür dileriz” dediklerini de aktardı.

BOMBA DEĞİL OYUN HAMURU
Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, sözkonusu yolcuyu uçak kalkmadan önce korsanlarla birlikte görenler olduğunu söyledi.

Öte yandan, 2 hava korsanının bomba süsü verdiği paketten ise oyun hamuru çıktı.



YOLCULAR İSTANBUL’DA
Sabah saatlerinden beri VIP salonunda bekletilen yolcuların ifadeleri alındı. Burada yolculara 8 psikolog ile sağlık görevlilerinin tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verdi.

Yolcuların bir bölümü kente kalırken; yolcuların bir kısmı da Atlasjet’in bir başka uçağıyla İstanbul’a getirildi.

MEDYAYA ‘BİLGİ KİRLİLİĞİ’ SİTEMİ
Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Ali Arıduru, basının bilgi kirlenmesine neden olacak yayınlar yaptığını belirterek, “Bizim yaptığımız ya da başka arkadaşların açıklamalarının tamamı içerideki teröristlere da bir şekilde iletildi. Bu tür konularda yapılan her iş, konuşulan her cümle, atılan her adım son derece önemli. Aksi takdirde çok daha kötü durumlarla da karşı karşıya kalmak mümkündür” dedi.

Arıduru, “İçişleri Bakanlığından 20 kişilik bir ekibin Antalya’ya gönderildiği yönünde bilgiler geliyordu. Bu bilgiler de teröristlere bir şekilde ulaştıysa, herhangi bir operasyon karşısında korsanlar bu eylemi bitirmiş olabilir mi?” soruna şu yanıtı verdi: “Bu böyle olabileceği gibi, ‘Madem karşı taraf çok radikal bir karar aldı. Biz gereğini yapalım’ şeklinde de tezahür edebilirdi. O yüzden bunların paylaşılmasını çok sağlıklı görmek mümkün değil.”

İçişleri Bakanı Güneş de yaptığı açıklamada, “Şimdi biz ilk temasımızı uçağa giden bir teknik tamir ekibimizle sağladık ama değerli basınımız bu teknik tamir ekibimizi, ‘polisler uçağa girdi’ diye maalesef deşifre etti. Keşke böyle olmasaydı” dedi.

KOKPİTLER GÜÇLENDİRİLDİ
Pilotların uçaktan ayrılmalarını da değerlendiren Arıduru, “Bütün bu geldiğimiz noktaya kadar yapılanların tamamını biz de şüphesiz gözden geçireceğiz. Ancak geldiğimiz nokta itibariyle baktığımız zaman pilotların uçaktan ayrılma işinin sanki doğru olduğu anlaşılıyor” dedi.

Arıduru, kokpit kapısının zorlandığını ancak açılamadığını hatırlatarak, daha önce yaşanan hadiselerden de yola çıkarak filoda bulunan uçakların tamamının kokpit kapılarını güçlendirdiklerini kaydetti.

DOĞANER: UCUZ ATLATTIK
AtlasJet Üst Yöneticisi Tuncay Doğaner, olayın ucuz atlatıldığını dile getirerek, “Olayda şu hatalı, bu değil, diye bir açıklamada bulunmak istemiyorum. Ancak kimsenin burnu kanamadıysa olay doğru atlatılmış bir olaydır” dedi

Doğaner, yolcuların Antalya Havalimanı VIP salonuna alındıklarını ve kendilerine her türlü tıbbi ve psikolojik desteğin verildiğini, tüm ihtiyaçlarının da karşılandığını söyledi.

Dünyanın her yerinde bu tür olayların meydana geldiğine işaret eden Doğaner, “Olay sırasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Osman Güneş ve sivil havacılık yetkilileri ile sürekli irtibat halindeydik. Bize gerekli bütün desteği verdiler” diye konuştu.

Doğaner, yolcuların uçağı terk edişleri hakkında önemli bir saptama yaptıklarını da vurgulayarak, “Yolcuların uçaktan çıkışı, planlı ve talimatla yapılan bir çıkış şekli değildi. Yolcularımız bunu kendi inisiyatifiyle yapmışlardır. Bunları da gözönüne alarak, uçakların dizaynında gerekli prosedürleri yeniden değerlendireceğiz” dedi."""********

***** bu ntvmsnbc.com dan alınmış haberdi.

1 Yorum yapılmış

  1. єѕяα  

    rezalet bencede katılıyorum... böyle şeyler bizde olur, bizden çıkar böyleleri.. en rahat dikkat çekme yolu olarak görmeye başladılar heraldeki bu kadar abarttılar bu kdr arttı bu olay:S:S

Yorum Gönder