Aslında kırmızırenk hiçbir boğayı kızdırmaz. Çünkü boğalar renk körüdür ve kırmızıyı diğer renklerden ayırt edemezler. Boğa güreşinde matador boğayı eline aldığı şapkasını şalını sallayarak kızdırır. Boğanın kırmızı şala saldırdığı inancı yanlıştır.İspanya'da boğaların kırmızı renge saldırdığı inancı, matadorların kırmızı başlık kullanmaları nedeni ile yaygınlaşmıştır. Halbuki başlıklarda bu renk boğayı kızdırmak için değil, seyircilere hoşgörüntü verebilmek için seçilmişti.Kırmızırenk aslında insanları etkiler. Yapılan deneylerde bu rengin insanlarda kan basıncınıyükseltip, kalp atışını hızlandırdığı saptanmıştır. Bunun nedenininde kırmızının, kanın rengi olduğu sanılmaktadır.Boğalar arenada kırmızırengi görünce asabileşmezler. Kendinizi boğanın yerine koyun. Etrafınızdaki çığlık atan binlerce insanın ortasında, tozlu, gürültülü ve çok sıcak bir ortamda, sırtınıza saplanmışonca kılıcın acısıiçinde, bir de şapkasınışalım sallaya sallaya üstünüze gelen bir adam varsa, yani kızmak içinbu kadar sebep varken, sırf rengi kırmızıdiye bir bez parçasına kızar mıydınız?Boğa güreşi hakkında bilinen yanlışlar sadece bu kadar değil. Aslında boğa güreşi geleneği İspanya'dan doğmuşdeğildir. İlk çağlardan itibaren boğa, kuvvetin, dayanıklılığın ve verimliliğin simgesi olmuştur. Boğa güreşinin ilk versiyonu antik Yunan, Roma, Mısır ve hatta Kore ve Çin medeniyetlerinde görülür.Boğaya Persliler taparlar, Afrika Zumlarıise öldürüp safrasınıiçerlerdi. Tüm bu geleneklerin temelinde, hayvanın gücü yatmaktadır. Bu geleneğin bir şekilde İspanya'ya geldiği, Avrupa ülkeleri içinde feodal düzeni en son terk eden bu ülkede de kalıcı olduğu sanılmaktadır.

Her yıl bildiğiniz gibi boğa güreşi festivalleri yapılmakta ve tv lerde gazetelerde görmekteyiz.İnsanların Pamplona festivallerine boğa koşusuna katıldıklarından biraz bahsedeyim:
Pamplona İspanya nın bir deniz şehridir genelde boğa güreşleri ile tanınır.Her yıl milyonlarca insan sırf bu boğa koşusu heyecanı için pamplona ya akın eder.Şehirde otellerde değil boş oda, sokaklarda boş bank bile bulamazsın bu festival sırasında okadar ilgi gösterilen bir festival. Genelde dışarıdan festival için gelmiş insanlar çadırlarında yada araçlarında kalmaktalar.Boğa güreşine katılan adrenalin tutkunu bazı insanlar(çok azıdır bu insanlar,bazıları kendilerini ıspatlamak için kırmızı giyerler) bu koşuyu daha da heyecanlı hale getirmek için kırmızı giyerler.
Acun firarda da izlemiştim bu festival i:Ddaha sonra akdeniz üniversitesinde Avea sponsorlugunda acun un ağzından dinledik ve yaşadıgı olayların videosunu izletti bizlere gerçekten çok komikti.
Acun,Esat,Feridun bu koşuyu görüntülemek için bir balkon kiralamışlar o gün gazetede azılı bir boğanın vesikalık fotoğrafını yayınlamışlar zira o boğa yarışa katılacak en azgın boğaymış.Esat, Acun u gaza getirir koşuya katılması için,acun katılıyor koşuya neyse acun boğalardan kaçarken birisi bunun üzerine doğru geliyor ve teki boynuzuyla acunun karnına vurarak(sıyırma ile fazla bişey yok) yere düşünüyor acun orada kafasını sıkı sıkı tutarak yerde yatıyor korkuyo haliyle zira boğa üstünden geçicek belkide çok kötü sonuçlanacak bu olay. O da ne boğa acunun kafasını sıyırıyor santim fark ile acun büyük bir faciadan kurtuluyor. Ondan sonra balkona çıkıyor tabi fırsat görüntü kaçarmı?feriduna anlatıyor o azılı boğa böyle böyle yaptı diye ,feridun buna inanmıyo ve Acun soruyor çektinmi görüntümü diye aldığı cevap haliyle hayır oluyor.
Neyse akşam otelde bi ispanyol tv sinde anahaberleri izlerken acun bi bakıyo kendi görüntüsü anlattığı olayı yayınlıyor anahaber bülteninde ispanyol tv si:D tabi o sırada feridun neler kaçırdığını anlyor:D:D:d

haa bugun bir haber buldum bu olayla alakalı sizlerle paylaşayım istedim






Boğa koşularına "yarı çıplak" protesto




İspanya'da hayvan hakları savunucuları geleneksel Pamplona boğa koşularını protesto etti. Yüzlerce gösterici kent sokaklarında yarı çıplak dolaştı, koşuların yasaklanması için sloganlar attı.Hayvan hakları savunucusu PETA bu kez İspanya'nın Pamplona kentinde. Avrupa'nın farklı bölgelerinden gelen yüzlerce PETA üyesi kentte düzenlenen geleneksel boğa koşularını protesto etti. Kent sokaklarında yarı çıplak dolaşan göstericiler "işkence kültür değildir" sloganları attı. Boynuz takan göstericiler "Çıplak gerçek: Matadorluk acımasızlıktır" yazılı pankartlar taşıdı. Boğa koşularının yapıldığı San Fermin Festivali'nin kökleri 17'nci yüzyıla dayanıyor. Festivale her yıl dünyanın dört bin yanından binlerce kişi katılıyor. Katılımcılar boğa güreşlerinden önce kent sokaklarında boğalarla birlikte koşuyor. Boğa koşuları son 72 yılda 14 kişinin ölümüne 200 kişinin de yaralanmasına yol açtı.

1 Yorum yapılmış

  1. Adsız  

    "Super-Duper internet site! I am loving it!!?! Will come back once more - taking you feeds also, With thanks."

Yorum Gönder